Η ΠΟΛΗ Γενικά στοιχεία για την πόλη της Καλαμπάκας
ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μία σύντομη φωτογραφική βόλτα στην Καλαμπάκα του σήμερα
ΜΕΤΕΩΡΑ Όσες φορές και να τα δείτε, θα σας εντυπωσιάσουν. Ιστορικό και φωτογραφικό υλικό
ΚΑΣΤΡΑΚΙ Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων και δίπλα στην Καλαμπάκα…
ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ Άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά με μεγάλη ιστορική αξία
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Σελίδα που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση!
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
-> ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΕΚΕΙ
ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ...
Η έκταση του συμπαγούς αυτού αποθετικού υλικού, εκτείνεται πολύ πέρα από τα Μετέωρα και καταλαμβάνει χώρο πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα , εκτείνεται μέχρι τη γέφυρα Μουργκανίου- Ξηρόκαμπου-Σκεπαρίου και από ‘κει μέχρι τη Θεόπετρα.
Από τον 11ον αιώνα αρχίζει η μοναστική Ιστορία των Μετεώρων. Μέσα στις διάφορες κοιλότητες των βράχων καταφεύγουν καθημερινά ασκητές και αναχωρητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως από τη γύρω περιοχή. Εκεί στοχάζονται, αναπέμπουν ψαλμωδίες, προσεύχονται.
Σαν κέντρο τους έχουν το «στύλο της Δούπιανης» πάνω από το Καστράκι και καθημερινά πληθαίνουν. Σήμερα ακόμη φαίνονται ίχνη αγιογραφιών σε τέτοιες κρύπτες- κοιλότητες.
Ο θόρυβος όμως των κοπαδιών των αιγοπροβάτων, των βοσκών και των περαστικών αναγκάζουν τους ησυχαστές εκείνους, να αναζητήσουν ηρεμότερα μέρη. Ατενίζουν της απάτητες κορφές των απόκρημνων βράχων (μερικοί έχουν ύψος 400 μ. από τη βάση τους) και παίρνουν την απόφαση να σκαρφαλώσουν εκεί.
Η παράδοση θέλει να έδεσαν σχοινιά στα πόδια των αετών και όταν τα σχοινιά γαντζώθηκαν στις κορυφές, οι ασκητές αναρριχήθηκαν συρόμενοι από τα σχοινιά. Στην πραγματικότητα έφτασαν εκεί με το σύστημα της σκαλωσιάς και την κατασκευή ξύλινων κλιμάκων, όπου προσφερόταν. Σκάλιζαν τρύπες στους βράχους, έβαζαν τα δοκάρια μέσα και μετά συνέχιζαν το ίδιο προς τα πάνω στην κορυφή. Δουλεία δύσκολη, βασανιστική, επικίνδυνη.
Όταν έφτασαν επιτέλους στις άγονες και έρημες κορυφές, και κατασκεύασαν τα πρώτα προσευχητάρια, αφαίρεσαν της σκαλωσιές και κατασκεύασαν μακρόστενες ξύλινες σκάλες, που της περισσότερες έσυραν το βράδυ πάνω για να ‘χουν ασφάλεια. Για την μεταφορά πραγμάτων, παρασκεύασαν το δίχτυ που το τραβούσαν με ανέμη. Θεαματικότατη και άκρως επικίνδυνη κάθε ανάβαση και κάθοδος από την κορυφή στον πάτο και αντιστρόφως.
24 μοναστήρια ιδρύθηκαν κατά καιρούς το ένα καλύτερο από το άλλο.
Τα πρώτα χρόνια εξακολουθούν να είναι άγνωστα (9ος-12ος αιώνας). Από τον 14 αιώνα όμως έχουν περισσότερα συγκεκριμένα στοιχεία για την ιστορία των μοναστηριών των Μετεώρων.
Γύρω στα 1367 ο Νείλος με τη βοήθεια και την συμπαράσταση του Διοικητή της Θεσσαλίας Συμεών Ουρέση Παλαιολόγου, συγκέντρωσε τους μοναχούς από της σπηλιές και της διάφορες κοιλότητες των βράχων σε 4 πυρήνες – μοναστήρια. Εκείνος όμως που υλοποίησε την πρώτη αυτή ενέργεια ήταν ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης (γεννήθηκε στην Υπάτη το 1305 και πέθανε στα Μετέωρα το 1385).