ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Η ΠΟΛΗ
Γενικά στοιχεία για την πόλη της Καλαμπάκας

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Μία σύντομη φωτογραφική βόλτα στην Καλαμπάκα του σήμερα

ΜΕΤΕΩΡΑ
Όσες φορές και να τα δείτε, θα σας εντυπωσιάσουν. Ιστορικό και φωτογραφικό υλικό

ΚΑΣΤΡΑΚΙ
Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων και δίπλα στην Καλαμπάκα…

ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
Άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά με μεγάλη ιστορική αξία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Σελίδα που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση!
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -> ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα πιο παλιά αποτυπώματα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι αποτυπώματα ποδιών δύο παιδιών και η ηλικία τους αγγίζει τα 49.000 χρόνια!

Το Σπήλαιο Θεόπετρας λειτούργησε ως προστατευτικό κέλυφος για τον πολιτισμό για μια μεγάλη χρονική περίοδο που ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή (πριν από 50000 χρόνια) και φτάνει μέχρι ην νεολιθική εποχή (πριν από 5000 χρόνια). 

Τα αποτυπώματα αποτελούν ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών στο σπήλαιο, γιατί είναι ζωντανή μαρτυρία της κατοίκησης του σε εποχές τόσο μακρινές που εξάπτουν την φαντασία. Βρέθηκαν δύο αποτυπώματα που όπως έδειξαν οι επιστημονικές μετρήσεις και αναλύσεις ανήκουν σε δύο παιδιά. Ενδιαφέρον είναι και το εξής στοιχείο: τα αποτυπώματα έχουν γίνει από αριστερά πόδια. Πως εξηγείτε αυτό? Μάλλον δεν υπάρχει προς το παρόν τεκμηριωμένη ερμηνεία. Μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Ίσως το αργιλώδες δάπεδο της σπηλιάς και οι συγκυρίες να «βοήθησαν» στην αποτύπωση μόνο των συγκεκριμένων ιχνών. «Δεν είμαστε οι μόνοι άνθρωποι στη σπηλιά.

Πατάμε επί βημάτων άλλων», σημείωσε εύστοχα στην ομιλία της προς το συνέδριο για το σπήλαιο της Θεόπετρας που έγινε πριν μερικά χρόνια, η έφορος Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, δρ Βιβή Βασιλοπούλου. Στην εποχή –υπογράμμισε- που “ανθρώπων απάντων μέτρο είναι το χρήμα” η Θεόπετρα από την πλευρά της μας ξαναφέρνει στο ξεχασμένο “ απάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος”. 

Φαίνεται να ήταν πολλοί οι άνθρωποι που αναζήτησαν προστασία στα κοιλώματα του σπηλαίου. Αυτό καταδεικνύει η αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε εδώ πριν από δώδεκα χρόνια, με επικεφαλής την αρχαιολόγο δρ Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα. 

Η επιστημονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σημαντική για την προϊστορία όλου του ελλαδικού χώρου καθώς, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μία περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξή του της μετάβασης του, δηλαδή, από τον Νεάτερνταλ στο Χόμο Σάπιενς.

Στα αδιατάραχτα στρώματα αυτών των επιχώσεων, οι αρχαιολόγοι «διαβάζουν» σήμερα τα μηνύματα ενός πολύ ανθρώπινου πολιτισμού. Πολύ σημαντικά είναι , επίσης, τα ανθρωπολογικά κατάλοιπα-δύο σκελετοί, ενός της ανώτερης Παλαιολιθικής και μία κανονική ταφή της Μεσολιθικής εποχής- καθώς και τα σκελετικά κατάλοιπα ζώων που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή.

Ιδιαίτερα σημαντικός για τους επιστήμονες θεωρείται ο σκελετός της Μεσολιθικής εποχής( χρονολογείται στο 8000π.χ περίπου). Αν και είναι γνωστή η κατοίκηση του ελλαδικού χώρου αυτή την εποχή, τα σκελετικά ευρήματα σπανίζουν. Ένας ακόμη σκελετός αυτής της περιόδου έχει βρεθεί στο Φραγθί της Αργολίδας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης , τρία στρώματα σκληρών ιζημάτων που παρεμβάλλονται στις επιχώσεις του σπηλαίου και που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αντιπροσωπεύουν πιθανότατα εποχές παγετώνων στη Θεσσαλία. Αποτέλεσαν μήπως ξεχωριστή φυλή οι άνθρωποι που αναζητούσαν ασφάλεια στον προστατευόμενο χώρο των κοιλωμάτων της γης; Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα σπήλαια λειτουργούσαν ως καταφύγια για ορισμένες «κοινωνικές» ομάδες που, όμως είχε τον ίδιο πολιτισμό με τους ανθρώπους που κατοικούσαν εκτός σπηλαίων, στις ανοιχτές πεδιάδες.
Η επιστήμη δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν τα σπήλαια λειτουργούσαν ως μόνιμη ή περιστασιακή κατοικία.

Στο σπήλαιο της Θεόπετρας επιτελείται ένα συλλογικό επιστημονικό έργο. Μια μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων έχει αναλάβει διάφορες μελέτες που αφορούν στα ανθρώπινα κατάλοιπα, στα λίθινα και τα οστέινα εργαλεία, τα οστά των ζώων, στην κεραμική και τα άλλα ευρήματα.
  
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 23/9/2023

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775