ΤΡΙΚΑΛΑ

Η ΠΟΛΗ
Γενικά στοιχεία για την πόλη των Τρικάλων. Κάτι σαν εισαγωγή…

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της πόλης

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
Σπάνιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό

ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ
Παλιές και μάλλον σπάνιες καρτ ποστάλ της περιοχής

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Τα Τρίκαλα με τα μάτια ενός κατοίκου (τα δικά μου!)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Πού να πάτε, τι να δείτε και τι να αποφύγετε!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Σελίδα που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση!
ΤΡΙΚΑΛΑ -> ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ, ΘΕΜΑ: "ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ" 
Είναι δύσκολο πράγμα να γράψει κανείς για την πόλη που γεννήθηκε, για την πόλη που ζει και αγαπά... Φέρνει κάπως σαν... έκθεση ιδεών με θέμα "Η πόλη μου". Η πόλη μου λοιπόν... είναι πολύ όμορφή!
 

(Δείτε την παρακάτω πανοραμική φωτογραφία σε μεγέθυνση εδώ. Όποιος βρει τα κλειδιά που έχασα, ας με με ειδοποιήσει! Φωτογραφία του Θαν. Καλλιάρα)
 
Δύο είναι οι κλασσικές ερωτήσεις που σου γίνονται όταν όταν συστήνεσαι κάπου ως Τρικαλινός. Πρώτον... τί κάνουν τα δύο στενά (από το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη ο οποίος ως γνωστόν είναι Τρικαλινός) και δεύτερο, "Ποια είναι τα τρία καλά των Τρικάλων"! 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αυτός ο Σακαφλιάς μας έχει αφήσει τη ρετσινιά... Κατ΄αρχήν ποιος είναι ο κύριος, για τους μη γνώστες... Πρόκειται για έναν "μάγκα" του μεσοπολέμου, ο οποίος τη φήμη του -σε μεγάλο βαθμό- τη χρωστάει στο γνωστό τραγούδι. Όλοι λοιπόν πιστεύουν ότι τον Σακαφλιά τον φάγανε στα στενά της πόλης (ενδεχομένως στα στενά της παλιάς πόλης αφού κάτι τέτοιο ταιριάζει με τις περιγραφές) η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με μαρτυρίες (και έρευνα του Πάνου Σόμπολου για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας), τον Σακαφλιά τον φάγανε άλλοι συγκρατούμενοί του στη φυλακή, στη στενή, εξού και τα "στενά". Δεν ξέρουμε τι έκανε και τον μπουζουριάσανε, ούτε βέβαια γιατί τον φάγανε, πλην όμως παρακαλούμε να ανακαλέσετε ό,τι κακό σκεφτήκατε για μας τους Τρικαλινούς μέχρι τώρα! Είμαστε αθώοι κ. Πρόεδρε!

Όσο για τα τρία καλά... και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Σίγουρα ένα από τα καλά είναι το νερό της πόλης, ένα δεύτερο οι γυναίκες της πόλης (περιμένω κέρασμα κορίτσια!) και το τρίτο... ενδεχομένως το ποτάμι! Πάντως έχουμε και ωραίο χαλβά τύπου Φαρσάλων!

Τα Τρίκαλα είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο του Θεσσαλικού κάμπου και έτσι μπορούν να συνδυάσουν τόσο την "άπλα" του κάμπου όσο και την μαγεία του βουνού... Σε αυτή ζούνε περίπου 70 με 75.000 άνθρωποι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν την πόλη τους να αλλάζει. Μέσα στη δεκαετία του '90 ένα ρεύμα επανόδου έφερε πίσω στα πάτρια εδάφη νέο κόσμο, νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και όρεξη για δημιουργία, έφερε επί της ουσίας ζωντάνια και ζωή στην πόλη, κάτι που μάλλον της έλειπε παλιότερα.

Αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα στα Τρίκαλα δεν είναι και στο τσακίρ κέφι, εντούτοις οι βιομηχανίες της περιοχής τα τελευταία χρόνια κάνανε σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Αν μάλιστα ο νομός δεν ήτανε δέσμιος μιας... ιδιόμορφης συγκοινωνιακής απομόνωσης λόγω της μορφολογίας της περιοχής, τότε τα πράγματα θα ήτανε καλύτερα. Δείτε τη σχετική σελίδα με τις προσβάσεις στην περιοχή και θα καταλάβετε.

Η ζωή στην πόλη κυλά ήρεμα! Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής επαρχίας! Όλα αυτά που αγχώνουν καθημερινά τους ανθρώπους των μεγάλων πόλεων (της Αθήνας βασικά) στα Τρίκαλα απλά... δεν υφίστανται. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ο όρος "χρόνος για να πάω κάπου". Η πιο μεγάλη απόσταση είναι 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, αν και αυτό είναι χρήσιμο μόνο σε περίπτωση βροχής! Βγαίνεις στο δρόμο (ή μάλλον στο πεζόδρομο αφού το κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο) λες μερικές δεκάδες καλημέρες, και χωρίς να το καταλάβεις... έχεις φτάσει στον προορισμό σου!

Όσο για τα Trikala by night και εδώ καλά τα πάμε... Η πόλη έχει πολλά club, bar, cafe και ότι άλλο σχετικό, ενώ για τους λάτρεις της ελληνικής ζωντανής μουσικής, κάθε σεζόν υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 μπουζουκτσίδικα! Άλλωστε τα Τρίκαλα έχουνε μια παράδοση στην λαϊκή μουσική και... τα μπουσουκτσίδικα! Ιδιαίτερα ανεβασμένα είναι τα τελευταία χρόνια τα "παλιά Μανάβικα", μία περιοχή γεμάτη από παλιές αποθήκες η οποία αρχικά αναπλάστηκε προκειμένου να στεγάσει την λαϊκή αγορά. Μία βόλτα από τα στενά αυτά (κάτι σαν τα "Λαδάδικα") είναι πολύ κακή ιδέα εφόσον κάνετε δίαιτα. Με τόσα μεζεδοπωλεία δύσκολα θα αντέξετε στον πειρασμό!

Τα νέα στα Τρίκαλα κυκλοφορούν... γρήγορα... Δεν μιλάμε για τα κουτσομπολιά τα οποία ενδεχομένως είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να σε κάνει να φύγεις από μία επαρχιακή πόλη, αλλά για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δύσκολα θα βρείτε άλλη πόλη στην Ελλάδα με πέντε (ναι πέντε) καθημερινές έγχρωμες εφημερίδες. Οι τέσσερις από αυτές (Ενημέρωση, Πρωινός Λόγος, Τρικαλινά Νέα και Γεγονότα) κυκλοφορούνε σε σχήμα ταμπλόϊντ, ενώ η τέταρτη (Έρευνα) και παλιότερη μένει πιστή στο μεγάλο μέγεθος. Κυκλοφορούν επίσης και δύο εβδομαδιαίες (Διάλογος, Ενεργός Πολίτης).

Παράλληλα στην πόλη λειτουργούνε καμιά 10ρια ραδιοφωνικοί σταθμοί, ελάχιστοι όμως πλέον συνεχίζουν να το παλεύουν σοβαρά το πράμα... Άλλοι υπολειτουργούν άλλοι γίνανε αναμεταδότες αθηναϊκών σταθμών και άλλοι απλά υπάρχουν! Ένας από τους σταθμούς που (έτσι θέλουμε να πιστεύουμε) το παλεύουν, είναι και ο δικός μας, ο Hot Mix Fm, ο οποίος εκπέμπει το πρόγραμμα του ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω του internet! (όχι παίζουμε!). Τέλος ο νομός έχει και ένα τηλεοπτικό κανάλι, το TV-10.

Δόξες κάποτε ζούσε και το Τρικαλινό ποδόσφαιρο! Δεν πάει πολύς καιρός που ο θρυλικός ΑΟΤ έπαιζε στην Α' Εθνική, πλέον όμως η Δ' Εθνικής είναι γεγονός! Πάλι καλά που υπάρχει το τοπικό μπάσκετ που μας ξελασπώνει. Από εδώ έχουνε ξεκινήσει καλοί παίκτες με επιφανέστερο τον (τί καιρό κάνει εκεί πάνω;) Ευθύμη Ρεντζιά!

Θεαμάτων συνέχεια με τους κινηματογράφους. Εκεί είναι γεγονός ότι δεν τα πάμε και πολύ καλά. Στην πόλη λειτουργούν δύο ιδιωτικοί κινηματογράφοι (ο ένας σα να χρειάζεται μία ανακατασκευή τα τελευταία... 20 χρόνια), ο Δημοτικός κινηματογράφος που πλεόν απέκτησε νέα υπέροχη στέγη στο Μύλο Ματσόπουλου με διπλές προβολές 6 μέρες την εβδομάδα αλλά και κινηματογραφική λέσχη με προβολές κάθε Δευτέρα βράδυ. Κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί ένας υπέροχος μικρός θερινός δημοτικός κινηματογράφος, επίσης στο Μύλο Ματσόπουλου. Πραγματική μαγεία!

Πολλά είναι επίσης τα πνευματικά σωματεία της πόλης και τεράστιο το έργο τους.

Όπως κάθε... ζωντανός οργανισμός, έτσι και η πόλη μας, έχει τις συνήθειές της! Πιο κλασσική από αυτές, η βόλτα στην Ασκληπιού, τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ο οποίος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε ένα ποτάμι κόσμου. Πέριξ αυτού δεκάδες καφέ με χιλιάδες καρέκλες. Τέτοια πυκνότητα κόσμου ούτε στην Ομόνοια δεν συναντάς! Εννοείται πως έτσι και περπατήσεις την Ασκληπιού με άτομο αντιθέτου φύλλου, σε έχουνε κατ' ευθείαν ...αρραβωνιάσει. Άλλη ονομασία της Ασκληπιού, "Βόλτα" αλλά και "νυφοπάζαρο"!
Άλλη συνήθεια , αυτή των κοντινών εκδρομών. Αγαπημένοι προορισμοί φυσικά η Τύρνα (ΟΚ Ελάτη για τους μη Τρικαλινούς) και το Περτούλι, τα Μετέωρα και το Καστράκι (το τελευταίο ιδίως την Καθαρά Δευτέρα). Μεγάλο πλεονέκτημα το να μπορείς μέσα σε μισή ώρα να είσαι σε υψόμετρο 800 μ. και να πίνει καφέ κάτω από τα Ελάτια!

Τελικά για τον τόπο μας θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλές σελίδες. Φτάσαμε ήδη στις τρεις (γράφοντας στο Word με Times New Roman 12άρια!) και μάλλον πρέπει να το κόψουμε! Άλλωστε αν ακόμη δεν σας πείσαμε να την επισκεφτείτε, τότε μάλλον δεν είστε καθόλου των μετακινήσεων.

...Και επειδή όπως αρχικά είπα, αυτή η μικρή περιήγηση στην πόλη μου φέρνει λίγο σε έκθεση, δανειζόμενος τον αγαπημένο μου επίλογο σε εκθέσεις 2ας δημοτικού... θα σας πω... 
Τι ωραία που πέρασα (και περνώ) στα Τρίκαλα!
   
ΖΩΝΤΑΝΑ!

WEB CAM
Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα Τρίκαλα σε πραγματικό χρόνο! Πέντε κάμερες:
1. Στο Φρούριο
2. Στο Χιονοδρομικό
3. Στα Στουρναραίϊκα
4. Στην Ελάτη
5. Στο Γαρδίκι-ΕΚ ΝΕΟΥ!

LIVE RADIO
Κάντε κλικ εδώ και ακούστε ζωντανά τα αγαπημένα ραδιόφωνα των Τρικάλων.
 
METEO
Κάντε κλικ εδώ και δείτε online μετεωρολογικά δεδομένα από σταθμούς των Τρικάλων
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΦΩΤΟ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!
Γνωρίστε το Νομό Τρικάλων μέσα από φωτογραφικά οδοιπορικά φίλων της σελίδας!

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Υπάρχουνε δύο δρόμοι για να ανέβει κάποιος στα Μετέωρα! Κάποιοι βρήκαν και άλλους!

ΧΡΗΣΙΜΑ 23/9/2023

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
ΟΛΗ ΜΕΡΑ
-
-
ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
-
-

ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-20000
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ I
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ II
"-"
Προβολές: 2431-078775
CINE ΚΟΣΜΟΣ
"-"
Προβολές: 2431-078775